Skulle Nissan ha en chans i dagens Formel 1?

Mercedes, Ferrari, Honda och Renault – alla dessa bilmärken har genom åren varit väldigt framgångsrika inom Formel 1. Ett bilmärke som inte direkt utmärkt sig i sporten. Efter lite efterforskningar kan jag inte hitta att stallet på något sätt skulle varit involverat i sporten (rätta mig dock om jag har fel), och därför började en intressant tanke mynta upp i min hjärna. Skulle Nissan ha en chans i dagens Formel 1? För att besvara på denna fråga har jag utifrån några enkla punkter tagit fram: personal, hur en eventuell bil skulle var uppbygg och vilka som skulle köra bilarna. Personal och bilar är inhämtade från de personer som inte i skrivande stund har något kontrakt med ett annat stall.

Bil

Det bästa enligt mig skulle vara om Nissan helt valde att skapa en egen bil från grunden. Med att skapa en egen bil tänker jag främst på att de skapar ett eget chassi, motor och bromsar. Fördelarna med detta skulle vara att de faktiskt skulle ha kontroller över allt de gör till bilen. Vidare skulle risken att bli något reservteam till Mercedes eller Ferrari försvinna helt.

Förare

Hur skulle den bästa tillgängliga förartrion se ut? I mina ögon skulle Fernando Alonso och Nico Rosberg vara det ultimata valet som förare. Bägge har nämligen mångårig erfarenhet av att utveckla vinnande bilar. Dessutom är bägge parter även fruktansvärt snabbare förare, som garanterat skulle kunnat ta stallet till nya höjder.

Teamchef

Säga vad man vill, men min favorit som stallchef skulle vara Flavio Briatori. Han har tidigare redan haft ett framgångsrikt samarbete med Fernando och skulle nog utan tvekan kunna fortsätta framgångarna nu med Nissan. Vad gäller samarbetet med Rosberg vet jag inte, men jag inte hinder till att Flavio och Rosersberg inte skulle kunna samarbeta.

Sammanfattning

Hur hade då i realiteten detta Formel 1 stall fungerat? I ärlighetens namn tror jag att Nissan med ovanstående konstellation skulle haft väldigt svårt att hävda sig i Formel 1. Första problemet skulle redan vara att bygga ihop en egen bil med alla de komponenter som efterfrågas. Konkurrensen på toppen är för tuff i dagens läge helt enkelt. Vidare skulle det vara svårt att motivera Alonso och Rosberg till ett så långsiktigt projekt som detta trots är. Det enda realistiska i detta skulle i mina ögon vara Flavio. Han skulle garanterat att ha de rätta egenskaperna för att förra stallet framåt. Min sammanfattning är alltså att Nissan inte skulle klara av Formel 1 bra.

 

På tal om Nissan. Genom att klicka på ”reservdelar till Nissan”, så hittar du ett stort sortiment av reservdelar till din Nissan.